Bakgrund

Jag har flera gånger fått frågan ”Varför just Dalälven?” och mitt svar är att jag ser Dalälven Swim som en möjlighet att slå flera flugor i en smäll. Jag ser det som en möjlighet att inspirera andra till ett bättre och miljömedvetet agerande och därmed ge tillbaka till ett landskap och en miljö som jag har kommit att älska genom åren. Dessutom vill jag inspirera ungdomar och andra att anta utmaningar i livet för att vidga sina komfortzoner. Detta genom att få hjälp att sätta utmanande mål i livet.

Engagemanget för naturen har följt mig hela livet och år 2008 kom jag att först stödja organisationen Better Globe som först och främst planterar träd i Afrikas semiöken för att minska ökenspridningen. När jag blev mer insatt och än mer engagerad kom jag att börja verka som ambassadör då jag såg andra områden som organisationen arbetade med. Bland annat ordnar man med jobb till fattiga bönder, utbildning till barn, microlån till hemmafruar som vill starta egen verksamhet, byggnation av vattenbrunnar med mera. Detta i sin tur ledde till att jag 2010 gick FRIIs utbildning till professionell fundraiser med intentionen att starta en svensk insamlingsstiftelse till moderorganisationen. I mångt och mycket kan detta nog anses ligga som grund till mitt miljöengagemang.

Bakgrunden till valet av Dalälven har flera sidor den med. Under gymnasietiden blev min klasskamrat den snabbaste junioren någonsin att paddla Havspaddlarnas Blå Band. Efter denna bedrift skämtades det en del om möjligheten att kunna simma längs med Sveriges kust. Planering och funderingar på hur detta skulle gå till höll mig igång under några år och tankarna växte sig allt starkare i och med att jag började träna och tävla i triathlon.

Samtidigt har min mormors far en gång i tiden arbetat som flottare och min fascination för flottaryrket har alltid varit stort. Dalälven som en gång i tiden innehade Sveriges största flottningsverksamhet har idag förlorat den forna tidens sammanhållning som då fanns mellan kommuner och olika bygder. Därför har flottningen kommit och bli som en symbol för projektets intention att knyta näringsliv, föreningsliv och myndigheter närmre varandra igen.

I samband med att jag blev antagen till äventyrsutbildningen Adventure Academy såg jag att de gamla tankarna på att simma längs med hela Sveriges kust skulle bli en alldeles för tuff och tidskrävande utmaning. Därför föll valet istället på att simma längs med hela Dalälven, då jag kommit att uppskatta älven väldigt mycket. Mycket tack vare att jag bodde nästan ett år i Avesta under 2013. När jag i samma veva fick nys om att det varje år, de senaste åren, arrangerats Älvstädar-SM föll sig valet naturligt och kopplingen till Håll Sverige Rent blev självklart.

Den första simmaren – Mats Goldberg

Jag är först ut någonsin att simma längs med hela Dalälven. Jag har tidigare tränat och tävlat i triathlon under några års tid och har en aldrig sinande lust för äventyr och friluftsliv. Hiking, orientering, geocaching, vågsurfing, urban exploring, längdskidåkning såväl som alpin skidåkning är bara några saker jag gör bortsett från simningen när jag inte lyssnar på motiverande ljudböcker.

Mot det mer äventyrliga hållet så kan nämnas att jag är utbildad deltidsbrandman och stuntman, även om den formella utbildningen är med bakgrund som journalist, möbelsnickare och gymnasielärare. Dalälven Swim är mitt examensarbete i äventyrsutbildningen Adventure Academy. Jag har arbetat som egenföretagare sedan 2006 inom såväl direkthandel, marknadsföring, CSR och rekrytering.

I grund och botten är jag egentligen en helt vanlig kille med den lilla egenheten att när jag väl bestämt mig för något, då ger jag järnet och genomför det jag sagt att jag ska göra – ofta mot alla odds!

Styrkor : Envis, social och med massa extra energi
Svagheter: Alldeles för positiv och något naiv
Stolt över att ha: Genomfört Vasaloppet 2011 på ren och skär vilja efter minimal träning innan. (Sved gjorde det efteråt, men det var det värt…)

Teamet bakom

Flera personer har bidragit till att göra den första genomköraren av Dalälven Swim möjlig. Utan professionell hjälp i planeringen och träningen inför simningen längs med Dalälven hade projektet inte kommit långt. Därför är det värt att lyfta fram dem som bidrar till att säkerställa projektets framgång:

  • Dr. Veronika Eriksson – läkare och medicinsk rådgivare; för kostråd, företagskontakter och provtagningar.
  • Jonas Colting – världsberömd triatlet; för träningstips och råd samt för den ovärderliga våtdräkten.
  • Nicklas Lautakoski – professionell äventyrare; för vägledning och mentorskap.
  • Peter Persson – vildmarksexpert; för ovärderliga kontakter och kunskaper.
  • Fredrik Erixon – grundare Adventure Academy; för ovärderliga kontakter och stöttning.
  • Fredrik Hjort – handledare; för en betryggande genomgång av projektplanen med fokus på säkerhet.
  • Mina barn – Jag älskar er! Tack för att ni finns!
  • …fler är ni som bistått och hjälpt mig på vägen, tusen tack allihopa för er hjälp!

Framtiden

När simningen är genomförd – då har, som man brukar säga, projektet bara börjat. En stor del av projektet går ut på att dokumentera både simningen och miljöfrågan ur såväl politiskt såväl som näringslivsmässigt perspektiv. Projektet kommer därför att fotograferas och filmas i samband med projektets förberedelser, genomförandet och efterspelet. Det kommer resultera i en dokumentärfilm och bok som vi hoppas kommer få stor spridning.

Dessutom kommer jag att åka på en föreläsningsturné, besöka samarbetspartners och inte minst sprida budskapet ytterligare i traditionella och nya medier. Bokningar har redan kommit igång vilket är positivt.

Önskar du eller ditt företag boka en föreläsning som handlar om ”Att våga, mot alla odds” så kan ni kontakta mig för möjliga datum på mats@dalalvenswim.se

Nätverksevent

Under september månad, närmre bestämt den 21/9, kommer även en eftertraktad och omtalad nätverkskonferens att äga rum på Mora Parken i Mora där en heldag kommer ägnas åt professionellt nätverkande. Temat för denna dag kommer att fokusera på tillväxt för regionerna längs med Dalälven där extra hänsyn tas till turismfrågan. Genom föreläsningar och workshops kommer de olika aktörerna kunna dela med sig av tips och erfarenheter från olika branscher och geografiska områden för att gemensamt kunna utvecklas till en starkare region. Målet är att kunna dra deltagare till detta event genom redan etablerade affärsnätverk i Dalarna och Gävleborgs län.

Finns intresse kan du och dina kollegor anmäla er genom ett mail till mats@dalalvenswim.se Ange ”Nätverkskonferens” i ämnesraden. OBS! Begränsat antal platser. Mer information kommer löpande.

Rutt