Open Water Tavling

Dalälven Swim en framtida ultrasimtävling

Vad sägs om att få möjlighet att delta i världens längsta simtävling, här i Sverige? Dalälven Swim 2016 syftar delvis till att dra upp riktlinjerna och bansträckningen för den planerade ultrasimtävlingen med samma namn. Planerad start blir juli 2018 om allt går som planerat, med en bansträckning på över 190 km som fördelas på flera olika etapper.

Simtävlingar i öppet vatten har växt enormt de senaste åren och allt fler har funnit nöjet med såväl triathlon som swim-runtävlingar där det ultimata loppet är Ö-till-Ö. Till för inte allt för länge sedan så var det enbart Vansbrosimningen som fanns som alternativ till inomhustävlingarna, såvida du inte var intresserad av att ge dig i kast med Engelska kanalen.

Simning i öppet vatten simning är i grunden vad det låter som; du simmar i öppet vatten, såsom havet, en flod eller en sjö. En del av ett triathlon går allt som oftast som första distans i öppet vatten. Vissa öppet vattensimmare tar utmaningen långt utöver något det en triathlet vanligen möter. När det kommer till maratonsimning innebär det tävlingslopp i öppet vatten på mer än 10 km. Vissa lopp är betydligt längre än så. Det längsta loppet i Sverige idag är det berömda Vidösternsimmet på 21 km.

Vilka ultrasimtävlingar finns det?

 1. (Manhattan Marathon Swim, USA)

  Ett av de mest populära öppet vatten tävlingarna, är Manhattan Island Marathon Swim, ett nästan 46 km lång lopp – runt Manhattan. Detta är den längsta delen av Triple Crown of Open Water Swimming där Engelska kanalen och Catalina Channel är de två kortare simmar. Simtävlingen runt Manhattan går att genomföra på flera olika sätt; solo samt i två- och tremannagrupper.

 2. (Maraton Acuatico Rio Santa Fe – Coronda, Argentina)

  Argentina är värd till en av de fem längsta öppet vatten tävlingarna i världen; Maraton Acuatico Rio Santa Fe – Coronda, som hålls på Coronda floden. Liksom det längre Hernandariasloppet på 57 kmså är Coronda tävlingen en del av FINA Open Water Swimming Grand Prix-serien.

 3. (Reto Vuelta a Nado Isla de Ibiza, Spanien)

  En femstegs tävling som skickar dig på en simning runt ön Ibiza utanför den spanska kusten. Totalt är Reto Vuelta a Nado Isla de Ibiza 70 km lång. Varje del av loppet börjar och slutar vid en av öns berömda stränder. Förmodligen kommer simmarna vara alltför utmattade efter en dags simning på drygt 14 km för att kunna hänge sig åt Ibizas ökända nattliv i slutet av varje dag. Men då loppet är över kan ett skumparty mycket väl vara i sin ordning.

 4. (Maratón Acuatico Internacional Hernandarias – Paraná, Argentina)

  Maratón Acuatico Internacional Hernandarias – Paraná kvalar in på 88 km. Tävlingen är den längsta en-etapps-tävlingen på öppet vatten i världen. 1965 var första året tävlingen genomfördes och har hållits sedan dess med oregelbundna mellanrum. Ibland har mer än fem år förflutit mellan loppen. Under 2012 och 2013 hölls tävlingen två år i följd och tjänstgjorde under 2013 som Open Water Swimming Grand Prix för Federation Internationale de Natation, eller kort och gott FINA.

 5. (Eight Bridges Hudson River Swim, USA)

  Eight Bridges hålls i Hudson floden i New York och är den längsta organiserade öppet vatten simtävlingen i världen. Med sina 193 km är loppet mer än dubbelt så långt som den nästa längsta tävlingen. Men till skillnad från andra öppet vatten maraton lopp så är Eight Bridges en simtävling som avklaras i etapper över en period av sju dagar. Varje etapp ligger på drygt 25 km, vilket är en ganska imponerande sträcka att simma varje dag. Sammantaget är tävlingen troligen den mest krävande veckan av alla när det kommer till att tävla i öppet vatten simning.